Круглий стіл на базі Господарського суду м. Києва

Круглий стіл на базі Господарського суду м. Києва

23 лютого 2018 року у приміщенні Господарського суду міста Києва відбувся круглий стіл на тему «Захист прав інтелектуальної власності та прав осіб від порушень у мережі Інтернет».

З вітальними словами виступив Голова Господарського суду міста Києва Князьков Валерій Володимирович.

Суддя-спікер Бойко Роман Володимирович привітав учасників круглого столу та зазначив мету даного заходу, а саме: напрацювання єдиної правової позиції до предмету доказування та доказів у спорах, які виникли внаслідок порушення прав інтелектуальної власності та суміжних прав в мережі Інтернет, на виконання Плану роботи господарського суду міста Києва на перше півріччя 2018 року.

Захід об’єднав фахових експертів, правників, науковців різних сфер юриспруденції та членів суддівського корпусу. Доповідачами якого були судді Господарського суду міста Києва: Блажівська Оксана Євгенівна та Бондарчук Віта Вікторівна, асистент кафедри інтелектуальної власності КНУ ім. Тараса Шевченка, науковий співробітник НДІ ІВ НАПрН України: Зеров Костянтин Олександрович, генеральний директор Консорціуму «Український центр підтримки номерів і адрес» (УЦПНА): Каргаполов Юрій Володимирович, директор Об’єднання підприємств «Український мережевий інформаційний центр»: Гончарук Юрій Володимирович, директор департаменту «Центр компетенції» (УЦПНА): Разиграєва Наталя Олександрівна, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Берілстоун»: Білоцький Владислав Валерійович.

В ході засідання детально розглянуті проблемні питання доказів та доказування у сфері захисту авторських та суміжних прав в мережі Інтернет. Суддею Блажівською О.Є. окреслені проблемні моменти доказування, а саме: методи фіксації порушень; збереження самих доказів їх оцінка; розуміння, що таке електронні докази. Суддею звернуто увагу на розширені тлумачні норми викладені в Постанові Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012 № 12 «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності».

Експерти в галузі захисту прав інтелектуальної власності наголосили на: сучасній системі Інтернет-відносин; питаннях Інтернет-ідентифікації існуючих проблем; технічні, технологічні та адміністративні питання побудови ефективної системи для захисту прав інтелектуальної власності та прав осіб від порушень у мережі Інтернет. Також експертами детально досліджені питання адміністрування українського сегменту мережі Інтернет із посиланням на новий механізм «WEB-FIX».

Актуальні питання, що виникають під час вирішення спорів, пов’язаних із захистом об’єктів інтелектуальної власності роз’яснила суддя Господарського суду міста Києва Бондарчук Віта Вікторівна. 

Учасники круглого столу отримали від судді ємні та розгорнуті відповіді на важливі проблемні питання, що стосуються захисту об’єктів інтелектуальної власності, які виникають під час їх практичного застосування, закцентувавши увагу на рішеннях Господарського суду міста Києва:

№910/22082/15 (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/53409405),

№910/1185/15-г (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/63370458),

№910/15833/15 (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/57537940).

 

Під час своїх виступів, доповідачі використовували свої презентації з якими можна ознайомитись:

https://ki.arbitr.gov.ua/sud5011/pres-centr/novyny/438934/

Професійна зустріч дала можливість учасникам підвести підсумки важливих змін, які в подальшому вплинуть на покращення умов регулювання галузі у зв’язку з запровадженням багатьох новел та відзначити про важливість та ефективність проведення заходів подібного формату.

Джерело: Господарський суд м. Києва

Розповісти