Круглий стіл: “Захист прав інтелектуальної власності та прав осіб від порушень у мережі Інтернет” на базі Господарського суду Харківської області

Круглий стіл: “Захист прав інтелектуальної власності та прав осіб від порушень у мережі Інтернет” на базі Господарського суду Харківської області

02 лютого 2018 року на базі Господарського суду Харківської області відбувся круглий стіл на тему: “Захист прав інтелектуальної власності та прав осіб від порушень у мережі Інтернет”, під час якого були обговорені актуальні питання.


Захід було організовано спільно Господарським судом Харківської області, Радою адвокатів Харківської області та Консорціумом “Український центр підтримки номерів і адрес”.
Вітальною промовою розпочав круглий стіл Голова Господарського суду Харківської області Усатий В.О., побажавши всім учасникам плідної роботи та наснаги, він підкреслив особливе значення теми для обговорення в період оновлення сучасного процесуального законодавства. Актуальним залишається питання доведення факту порушення прав інтелектуальної власності з використанням мережі Інтернет та визначення порядку дослідження судом такого виду доказів як електронні.
Також актуальність теми відмітила Голова Ради адвокатів Харківської області Гайворонська В.В. Вона зазначила, що знань, отриманих під час здобуття освіти щодо захисту прав, вже недостатньо з огляду на швидкий розвиток технологій а також те, що сучасне життя невідривно пов’язано з Інтернет. Тому проведення цього круглого столу є дуже важливим як для адвокатів так і для суддів, з метою формування однакової думки в розумінні технічних питань.
Модератором заходу виступила заступник Голови Господарського суду Харківської області Новікова Н.А. Привітавши присутніх, виразила сподівання ефективності круглого столу та його сприяння підвищенню рівня захисту прав інтелектуальної власності в мережі Інтернет як для вітчизняних, так і для зарубіжних правовласників. Вона акцентувала, що завданням держави є створення умов для ефективного захисту. Наразі законодавство у цій сфері тільки формується, а ефективність нововведень покаже досвід. Формування доказової бази є важливим як для адвокатів при зборі доказів, так і для суддів при їх оцінці щодо належності та допустимості. Це питання є сучасним та актуальним, тому важливим є діалог для вироблення шляхів вирішення існуючих проблем.
Глотов С.О., доктор права, адвокат, старший науковий співробітник НДІ інтелектуальної власності Академії правових наук України, керівник лабораторії проблем авторського права та інновацій на цифрових ринках, розповів про захист авторських прав в мережі Інтернет. Зокрема,звернув увагу на “нетипічність” об’єктів авторського права в мережі та відзначив, що технічний прогрес випереджає право. Тому учасники та судді не повинні боятися експериментувати, оскільки це шлях до розвитку ефективного законодавства.
Суддя Господарського суду Харківської області Бринцев О.В. підтримує ідею функціонування електронного суду. Він розповів про судовий досвід роботи з електронними документами, зокрема про конфлікти між останніми та паперовими документами, важливість застосування електронного цифрового підпису.
Існує безліч ризиків через те, що нове процесуальне законодавство прийнято з урахуванням функціонування інформаційно-комунікаційної системи, а останньої немає і невідомо коли вона буде. Це завдання є дуже складним та передбачає колосальний обсяг робіт, проте воно не є більш складним ніж будування у важкі 1925 – 1928 роки будівлі Держпрому, в якому наразі розміщено Господарський суд Харківської області, коли ситуація жодним чином не сприяла. Проте це завдання було виконано. Впровадження ж електронного судочинства створюватиме зручності як для учасників, так і для суддів.Існуюча ж ситуація із застосуванням електронних документів призводить до необхідності суддів вирішувати питання, які в принципі не повинні в них виникати. На сьогодні єдиного рецепту для можливості ефективного захисту прав в мережі немає, тому з огляду на відсутність належного рівня нормативно-правової бази, майбутнє законодавство необхідно формувати спільними зусиллями.
Суддя Харківського апеляційного господарського суду Пушай В.І. розповів про необхідність індивідуалізації прав інтелектуальної власності, важливістьправозастосовчої практики, деякі аспекти судової практики розгляду висновків судових експертів.
Петренко С.А., к.ю.н., судовий експерт, патентний повірений, керівник Центру експертних досліджень НДІ інтелектуальної власності НАПрН України, розповів про існуючі способи фіксації контенту, зупинившись окремо на досвіді проведення судових експертиз для захисту прав в Інтернет. Він зауважив, що існують випадки, коли судовому експерту ставляться запитання, відповіді на які не призводять до потрібного результату, тому момент формування правильних запитань є дуже важливим.
Юристи Липко О.Ю. та Хвостенко В.С. поділилися кейсами, які були в їх практиці щодо захисту прав в мережі.
Директор ОП “Український мережевий інформаційний центр” Гончарук Ю.В. перед тим як розповісти про сучасний стан адміністрування українського сегменту мережі Інтернет, навів приклади спірних ситуацій, які виникали із запровадженням телеграфу, а згодом фототелеграфу, телефаксу. Сьогодні це здається очевидним, а колись дійсно було складним та незрозумілим. Інтернет також є нічим більшим ніж технологією, він дозволяє швидко поширювати інформацію. Його можливості лише набирають обертів. А для ефективного захисту прав повинні бути необхідні механізми та досконале законодавство. Він нагадав, що ще Концепцією розвитку телекомунікацій в Україні у 2006році передбачалось необхідність законодавчого врегулювання питань реєстрації, користування і адміністрування доменними іменами. Проте ці питання досі залишаються неврегульованими.
Директор Консорціуму “Український центр підтримки номерів і адрес” (УЦПНА) Каргаполов Ю.В. розповів про сучасну систему Інтернет-відносин, Інтернет-ідентифікацію, особливості реєстрації та користування доменними іменами, технічні аспекти та ризики.
Разиграєва Н.О., директор Центру компетенції УЦПНА, розповіла про досвід роботи Центру, можливості онлайн-сервісу “WEB-FIX”, існуючі ризики при захисті прав в мережі. Відбулася жвава дискусія щодо окремих практичних моментів досвіду роботи Центру.
Учасники круглого столу висловили зацікавленість у проведенні цього заходу, відзначили важливість діалогу та спільних зусиль адвокатів, суддів, науковців, експертів, технічних спеціалістів для вироблення майбутнього ефективного законодавства щодо захисту прав інтелектуальної власності та прав осіб від порушень у мережі Інтернет.
Майданчик Господарського суду Харківської області став першим для проведення УЦПНА заходу з підвищення кваліфікації адвокатів, акредитованогоНаціональною асоціацією адвокатів України. Всім присутнім адвокатам були видані Сертифікати про підвищення кваліфікації.

Розповісти