Наслідки звернення до суду з позовом до невідомої особи (власника веб-сайту)

Наслідки звернення до суду з позовом до невідомої особи (власника веб-сайту)

Ухвалою Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області від 18 серпня 2020 року по справі № 937/5827/20 позовну заяву про захист честі, гідності та ділової репутації залишено без руху через те, що її було подано без зазначення автора спірного інформаційного матеріалу та власника веб-сайту. Також до позову позивачем було додано роздруківку статті з веб-сайту, яку суд визнав неналежним доказом.

Суд зазначив на необхідність отримання довідки з відомостями про власника веб-сайту Центру компетенції для усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою Приморського районного суду міста Одеси 12 серпня 2019 року у справі № 522/10710/19 позивачу повернуто подану ним позовну заяву до невідомої особи про захист честі, гідності та ділової репутації із зазначнням наступного.

З метою визначення особи відповідача, якщо у особи відсутня можливість самостійно з`ясувати цю інформацію, вона може звернутись до суду з заявою про витребування відповідних доказів (відомостей) до подання позову, і вже за результатами отриманої інформації вирішити питання щодо звернення до суду з позовом, оформленим у відповідності до вимог ст.ст. 175, 177 ЦПК України, зокрема з вказанням даних щодо особи відповідача, або з заявою в порядку окремого провадження, поданою за правилами, що встановлені розділом IVЦПК України.

При цьому, під час розгляду подібних заяв в порядку окремого провадження, у разі доведеності обставин, на які посилається заявник, суд лише констатує факт,що поширена інформація є неправдивою, та спростовує її. При цьому тягар доказування недостовірності поширеної інформації покладається на заявника, який несе витрати, пов`язані з її спростуванням. Встановлення такого факту можливо лише у тому разі, коли особа, яка поширила недостовірну інформацію, невідома.

Розповісти