Як встановити власника веб-сайту у разі відмови у розкритті цих даних в досудовому порядку?

Як встановити власника веб-сайту у разі відмови у розкритті цих даних в досудовому порядку?

Суддя Печерського районного суду м. Києва “30” липня 2019 р. у справі № 757/39492/19-ц задовольнив заяву про забезпечення доказів до подання позовної заяви про захист честі, гідності та ділової репутації шляхом витребування у реєстратора доменного імені даних про реєстранта доменного імені.

Як встановлено судовим розглядом, представник заявника звернулася до ДП “Центр компетенції адресного простору мережі Інтернет” Консорціуму “Український центр підтримки номерів і адрес” із заявою про видачу довідки з відомостями про власника веб-сайту або інформацією про його встановлення. Згідно з наданою довідкою, інформація про реєстранта доменного імені, як найменування / повне ім`я, адреса місцезнаходження, адреса електронної пошти, контактні дані, прихована.

У зв`язку із тим, що дійсний автор оспорюваної інформації невідомий, його особу та/чи місце проживання (місцезнаходження) із змісту висловів, що наявні у наданій статті, встановити неможливо, а доступ до сайту, на якому була поширена інформація є вільним, відповідно належним відповідачем у справі про спростування поширеної негативної недостовірної інформації є власник веб-сайту, на якому розміщено зазначений інформаційний матеріал, оскільки саме він створив технологічну можливість та умови для поширення недостовірної інформації.

Відповідно до статті 1 закону України «Про авторське право і суміжні права» власником веб-сайту є особа, яка є володільцем облікового запису та встановлює порядок і умови використання веб-сайту. За відсутності доказів іншого власником веб-сайту є особа, яка є володільцем облікового запису та встановлює порядок і умови використання веб-сайту. За відсутності доказів іншого, власником веб-сайту вважається реєстрант доменного імені, яким адресується веб-сайт, та/або отримувач послуг хостингу.

Отже, з метою реалізації свого права на судовий захист порушеного, на думку сторони заявника, немайнового права, встановлення кола учасників судової справи за його позовом про захист честі, гідності, ділової репутації, зобов`язання спростувати поширену інформацію, необхідно встановити особу відповідача – власника веб-сайту, на якому була розміщена спірна інформація.

Суд вважає достатнім та повним обґрунтування заяви про необхідність забезпечення доказів для встановлення особи порушника, на думку заявника, яким можливо завдано шкоду особистим немайновим правам ОСОБА_1, та причини неможливості встановити таку особу самостійно.

Розповісти